Web Tasarım nedir?
Web tasarım dendiğinde ilk akla gelen web sitelerinin görünen yüzü olan çizimler, şekiller olsa da işin aslı bu kadarla sınırlı değildir. Arka planda çokta kolay olmayan bir işlem vardır ki buda kodlamadır. Bir internet sitesi oluşturulurken farklı programlar kullanılabilir. Bunlar paint, photoshop, fireworks gibi programlardır.
Çoğu kişi genellikle tasarımlarını photoshop kullanarak oluştursa da tasarımcının asıl kullanması gereken fireworks Web tasarım programıdır. Ancak iki program da bilinmelidir. Farklı zamanlarda ikisini de kullanmaya ihtiyaç duyacağınız zamanlar olacaktır. Fireworks internet sitesi ve görselleri oluşturmak için çıkarılmış bir program olduğundan çizim yaparken çok daha fazla kolaylık sağlayacaktır.
İnternet siteleri statik ve dinamik web siteleri olmak üzere 2 tipte hazırlanır. Bir sitenin içeriğinde güncellemeler yapılmıyorsa veya çok uzun zaman aralıklarıyla yapılıyorsa statik tarzda yapılması daha uygun olur. Bu şekilde maliyette aşağı çekilebilir. Ancak statik web sitelerinin güncellemesi dinamik web sitelerinden çok daha zordur. Bu web sitelerini oluşturmak için kodlama dili bilmeye gerek olmadan basit HTML kodları ile hazırlanabilir.
Statik web sitelerinin tam tersi bir şekilde yönetim paneli olan sürekli güncellenebilir dinamik web sitelerini hazırlayabilmek için kodlama dili bilmek gerekir. Php, asp, aspx gibi farklı diller kullanılabilir. Bu sitelerin çalışabilmesi için kiralanan sunucun sitenin kodlama dilini desteklemesi gerekir. Dinamik web sitelerinde size verilen yönetim paneli sayesinde istediğiniz zaman yeni sayfalar ekleyip silebilir ve güncellemeler yapabilirsiniz.
Tasarımlar her zaman sade ve kullanışlı olmalıdır. Site kullanıcıların sıkılmaması için renk karmaşasından kaçınarak birkaç renkle oluşturulmalıdır. Sitenin kullanılabilir olması ve gezinti kolaylığı sağlaması en az tasarım kadar önemlidir. İçerik kolay anlaşılabilir şekilde oluşturulmalı, anlamı destekleyen tasarımlar ile site bütünleştirilmelidir. Ziyaretçilerin fazla zaman kaybetmeden bilgiye ulaşmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Web sitesi hazırlanırken şu aşamalardan geçer.
Ön hazırlık aşaması; bu aşamada bize lazım olan bilgileri topluyoruz. Ürünleri, kategorileri, iletişim bilgilerini ve kullanılacak metinleri temin ediyoruz.
Tasarım aşaması; burada sitenin yapısını belirlememiz gerekiyor. Bunun için ilk önce bir karalama ile plan yapıp daha sonra bu planı tasarım haline getirmek işinizi kolaylaştıracaktır. Kullanacağımız materyalleri temizlemek için photoshop kullanabilirsiniz. Tasarım çalışmasında fireworks veya photoshop kullanabilirsiniz ancak fireworks kullanım kolaylığı ve pratiklik açısından işinizi kolaylaştıracaktır. Tasarım konusu sizin becerinize ve yaratıcılığınıza kalmış. Web tasarım yaparken anlamsız resimler, keskin renkler, uzun animasyonlardan uzak durulmalıdır. Amaç odaklı çalışmak daha verimli olacaktır. Tasarım bittikte sonra uygun şekilde dilimleme işlemine geçiyoruz. Dreamweaver’da yeni bir sayfa oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz div’leri CSS kullanarak boyutlandırarak sayfa yerleşimini yapıyoruz. Flash programında header bölgesi olarak belirlediğimiz kısmın boyutunu ayarlayıp, fireworks’te bu alandaki tüm parçaları kopyalayıp flash içine yapıştırıyoruz.
Kodlama aşaması; ön hazırlıklar ve tasarım aşamasından sonra bir kategoriye tıkladığımızda o kategorideki ürünler gösterilecek şekilde kodlama yapıp kontrol panelinden ürün ve kategori eklenebilir duruma getiriyoruz.