WPS Nedir?
İnternet kalabalıklaştıkça güvenlik de bir o kadar azalıyor. Hacker adı verilen internet korsanlarının çeşitli saldırılarından korunmak için her bilgisayar kullanıcısının çeşitli önlemler alması gerekiyor. Antivirüs programları gibi önlemler alınmaya çalışılsa da, hackerların birçok saldırı yöntemi var. Bunlardan biri; Kablosuz ağlara sızmak.
Birçok bilgisayar kullanıcısı “modem arayüzü”nün bile ne olduğunu bilmiyor. Hâl böyle olunca evlerdeki, işyerlerindeki internet güvenliği oldukça düşüyor. Kredi kartlarımızla alışveriş yaptığımız internetin güvenliğine önem vermemiz şart. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi birçok kullanıcının güvenlik hakkında bilgisi yok, bu yüzden WPS adında yeni bir teknoloji ortaya çıkıyor. Son birkaç yılda üretilen modemlerin çoğunda WPS adında yeni bir düğme bulunuyor. WPS; Wi-Fi Protected Setup kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bu düğme sayesinde ağ güvenliği hakkında bir şey bilmeyen kullanıcılar tek tuşa basarak güvenliğini sağlamış oluyorlar. Bu güvenliği sağlamanın en çok kullanılan iki yolu var; PIN yöntemi ve WPS düğmesi olan başka bir cihaz.
Öncelikle kısa yoldan güvenli bir ağa girilmek isteniyorsa, o ağa girecek aygıtın WPS desteklemesi gerekiyor. Neredeyse tüm Android telefonlar, bazı dizüstü bilgisayarlar örnek verilebilir. Modem üzerinden WPS düğmesine bastığınızda ağa girecek bir aygıt beklemeye başlar. WPS desteği olan cihazınızda da aynı düğmeye veya seçeneğe bastığınızda cihazlar arası bağlantı kurulur ve başarıyla ağa giriş yaparsınız. Android telefonların Wi-Fi ayarları kısmında WPS ile Ağa Bağlan seçeneği bulunmaktadır. Yani fiziksel bir tuş yoktur. Bazı leptoplarda da durum aynıdır. Ayrıca bazı modemler de arayüzden WPS’yi açmaktadır. İkinci yöntem ise PIN yöntemidir. WPS seçeneği bulunan modemlerin bazılarının etiketinde, bazılarının da arayüzünde bir PIN belirlenmiştir. Bu PIN’i ağa girmek isteyen kişiyle paylaşarak ağınıza alabilir, PIN’i bilmeyen kişilere ağınızı kapatabilirsiniz.
Böyle düğmeler sayesinde teknoloji her geçen gün kullanması kolay bir hâle geliyor. Eğer teknoloji ile çok alakalı değilseniz, tek düğme ile ağınızı koruma altına alabilirsiniz. Ancak sanal korsanlar her geçen gün böyle güvenlik sistemlerini kırmak için çalışıyor. Yani WPS destekli cihazlarda bile güvenli internet kesin değildir. Her zaman risk vardır. Siz yine de en güvenlisini kullanmaya çalışın. Kolay gelsin.