Yağ aldırma ameliyatı zararlı mı?
Yağ aldırma ameliyatı lipoplasti olarak adlandırılan (liposuction) vücutta belirli bölgelerdeki fazlalık yağların alınması sayesinde, vücutta olan orantısızlığı düzelten ve tekrar şekillendirmeye yardımcı bir uygulamadır. Bazı kişiler genel sağlığının yerinde olmasına rağmen, gerektiği gibi egzersiz ve diyet uygulamasına rağmen, vücutlarındaki belirli alanlarda biriken yağlar yüzünden vücutlarının orantısız olmasından yakınır. Bunlar genetik etkenler sebebiyle bu etkiye maruz kalabilirler. Bazıları ise, kilo kontrolü yapmadıklarından, yetersiz egzersiz yaptıklarından bu tür yağlanmanın etkisinde kalabilirler.
Bunun nedeni ne olursa olsun, vücutlarındaki istenmeyen yağlar için kişilere yağ aldırma ameliyatı yani liposuction yapılabilir. Bu sayede istenmeyen yağlardan kurtulabilirler. Bu işlem lazerle ya da klasik yöntemle uygulanabilir. Lazerle yağ aldırmada, yağ dokusunun içine sokulan ince fiber optik kabloyla içeriye lazer enerjisi aktarılır. Bununla yağ hücreleri parçalanarak, yok edilir. Bu lazer enerjisinin bir bölümü cilt altında ısıya dönüştüğü için, gevşemiş olan ciltte sıkılaşma ve toparlanma görülür. Klasik yöntemdeki yağ aldırma ameliyatında fazla yağlar cilt altından vakumlanıp alınır. Bu işlemde lazerle yapılan yağ aldırmadaki gibi, ciltte sıkılaşma ve toparlanma meydana gelmez. Vücuttaki daha büyük bölgelerde yağ aldırma yapılacaksa, her iki yöntemin bir arada kullanılması mümkündür. Böylece sonuçta morluklarda azalma, ödem ve şişliklerin engellenmesi mümkün olabilir.
Yağ aldırma ameliyatı zararlı mıdır?
Yağ aldırma ameliyatları yani liposuction fazla kilolarından kurtulamayan kişiler için, iyi bir alternatif kabul edilebilir. Bunun zararları hakkında uzmanlar farklı görüşler bildirmiştir. Bazı uzmanlar bunun sağlıklı olduğunu savunurken, bazı uzmanlar da buna karşı çıkar. Yağ aldırma ameliyatı estetik uygulamalar içinde basit olarak kabul edilir. Fakat bu uygulama sırasında hata yapılması durumunda, tehlikeli bir operasyon söz konusu olabilir. Bu işlem hem erkeklerde, hem de kadınlarda uygulanabilir. Vücuttaki en fazla yağ toplayan bölgeler karın ve basen bölgesidir. Buralara daha fazla yağ aldırma ameliyatı uygulanır.
Yağ aldırmada yapılacak küçük hataların bile, kişinin iç organlarında büyük zararlar oluşturabilir. Bununla çeşitli enfeksiyonlar oluşabilir, organ yetmezliği ve ölüm bile olabilir. Vücudun doğal yapısı gereği üretilmiş ve depo edilmiş olan yağ tabakalarının böyle yapay şekilde alınması, vücudun doğal metabolik yapısındaki bozulmaya sebep olabilir. Buradan alınan yağların yerine suyun gelmesi, ağrıların olması ve devamlı uyku halinin oluşması gibi farklı rahatsızlıklar yaşanabilir.
Bunların dışında yağ aldırma ameliyatını yapan estetik cerrahların bunu kişilere yanlış aktarması yani vücuttaki fazlalık yağları alınması yerine, bu yolla zayıflanabileceğine yönlendirmeleri gelir. Bu işlemde ticari kaygı duymayan estetik cerrahlar, her şeyden önce hastasının genel sağlığını düşünür ve fazla yağlarda aşırıya kaçılmadan uygun olacak bir operasyon gerçekleştirir. Aslında bu uygulama bir zayıflama operasyonu kapsamında kabul edilmez.
Yağ aldırma uygulaması sırasında vücuttaki dengeye yani yağ oranlarına dikkat edilmezse, operasyonun sonrasında kişide istenmeyen fiziksel görünümler meydana gelebilir. Bu işlem cilt altından uygulandığından, hastaların vücutlarında açık yaralar olması söz konusu olmaz. Fakat bölgeden fazla oranda yağ alındığı zaman, bu bölgelerde iltihaplanma ve enfeksiyon gelişimi yaşanabilir. Bu sorun akciğere ve beyne pıhtı atabilecek düzeyde yaşanabilir. Böyle bir sorunun yaşanması hastaların ölümüne gidebilecek kadar tehlikeli bir durumdur.
İnsan vücudunda normalde doğal akış içinde, sağlıklı bir ritim bulunmaktadır. Vücudun alışkın olduğu normal düzenin dışına çıkması halinde, hemen fazla alınan yağ oranını dengelemek için çalışmaya başlar. Vücuttaki ani değişikliklerin tolere edilebilmesi için, gerçekten zorlu bir süreç başlar. Bu yaşananların getireceği zorluklar, kişinin normal şekilde kilo vermeye çalışmasından daha zorlu olur. Bu yüzden kişiler yağ aldırma ameliyatı olma planı yaparken önce bir diyetisyenle ya da sağlıklı yaşam uzmanına danışmalıdır. Bu sayede uzun dönemde daha sağlıklı bir program sayesinde kalan fazlalık yağ dokularının alınması için, liposuction uygulamasını yaptırabilirler. Bu işlemlerin sağlığınızı düşünecek bir doktorla yürütülmesi, kişilerin arzu ettiği görünüme kavuşmasını sağlar.
Yağ aldırma (liposuction) ameliyatının riskleri nedir?
- Vücut konturlarındaki eşitsizlik
- İşlemden sonra, hastada pürüzlü ve esnek bir cilt yapısının oluşması
- Yağ aldırma işleminde cilt ya da sinir hasarının olması
- Pigmentasyon dengesizliğinin oluşması
- Yağ alınan bölgedeki enfeksiyon
- İşlemden sonra yağ ve kan pıhtılarının oluşması
- Vücutta yağ alınan yerlerde aşırı sıvı kaybı olması ya da sıvı toplanması
- Vücutta istenmeyen yara izlerinin oluşması
- Ultrasonik liposakşın uygulamasında, ultrasondan kaynaklanan ısı ya da termal yaralanmalar
- Anestezi risklerin oluşması
- Kanama riski
- Ciltte duyu ve his değişimleri
- Ciltteki renk değişimi ya da şişlikler
- İşlem yapılan bölgedeki asimetri
- Yağ aldırmadan sonra oluşan ağrının sürekli olması
- Yağ aldırma nedeniyle oluşan yaraların tam olarak iyileşmemesi