Yalova ve gezilecek yerleri nelerdir?
Yalova şehrimiz yüzölçümüyle ülkemizdeki en küçük il olmakla birlikte, denize en uzun kıyısı olan turistik bir bölgedir. Armutlu Yarımadasında kuzey eteklerinde ve Samanlı Dağlarının kuzey bölümüne kurulu olan şehrimizde, merkez ilçesiyle beraber toplam 6 ilçe vardır. Marmara Deniziyle çevrili olan kıyıları, aynı zamanda doğal plaj özeliğine sahiptir. Çınarcık ve Esenköy sahilleri dışında olan plajlar ise kumsaldır. Tarihi antik çağlara kadar inen şehir, İstanbul bir ilçesiyken, 1995 yılında il yapılmasıyla birlikte bugünlere gelmiştir.
Yalova şehrimizde hem Akdeniz ve Karadeniz, hem de kara iklimi bir arada görülmektedir. Burası geçiş bölgesinde olduğundan, yaz ayları sıcak ve kurak geçer, kış ayları ise ılık ve bol yağışlı geçer. Atamızın 1929 yılında Yalova’ya gelip, ‘’burası benim kentimdir’’ diye yaptığı söylem ve ‘’burası bir su şehri olacak’’ ifadesiyle, şehrin bugünkü turistik tesislerin oluşmasına sanki bir zemin hazırlamıştır. Bu gelişmelerle birlikte Yalova her şeyiyle dört mevsim turizm faaliyetlerinin yapılabileceği, dinlenme, sağlık ve şifa bulma merkezi haline gelmiştir. Bu şehre gidenler burada hem ilgi çeken yerleri gezecek, hem de güzel bir tatil yapma olanağına sahip olacaktır. Bu şehrimizde gezebileceğiniz yerler ise;
YÜRÜYEN KÖŞK: Yalova’daki bu köşk, hikâyesiyle oldukça ilgi çekmektedir. Atatürk’ün isteği üzerine yapımına başlanmış olan köşk, şehirde Atatürk Köşkü olarak ta anılsa da, Yürüyen Köşk adı daha fazla kullanılmaktadır. Çünkü binanın duvarlarına gelen bir çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bahçıvanı görüp uyaran Atatürk’ün, sen ağacı keseceğine köşkü biraz kaydırın demesi ve yapılan özel çalışmalarla, köşk yaklaşık olarak 5 metre kadar kaydırılmıştır. Geçmişinde yaşadığı bu olay yüzünden, Yürüyen Köşk adını almış olan köşk, şehre gelenlerin oldukça ilgisini çekmektedir.
KARA KİLİSE: Bizans döneminde kalan bu kilise, şehrin Çiftlikköy ilçesindedir. Kilisenin yönü diğer kiliselerden daha farklı olarak, kuzey güney yönüne doğru dönük olan, Kara Kilise ziyaret edilecek yerler arasında bulunmaktadır.
DELMECE YAYLASI: Çiftlikköy’deki bu yayla, doğayı sevenler için oldukça cazip ve güzel bir yerdir.
ERİKLİ ŞELALESİ: Erikli yaylasından daha ileride olan, Marmara bölgesindeki en bilinen şelalesi Erikli, ayrıca Çifte Şelaleler olarak ta tanınır. Alt ve üstte iki tane şelalenin olduğu bölgenin inanılmaz bir manzarası bulunmaktadır.
ARMUTLU KAPLICALARI: Termal ilçesinde yer alan bu kaplıca, altıncı yüzyıldan itibaren sularıyla insanlara sağlık dağıtmaktadır. Mitolojiye göre, burası yeraltı tanrısı Hades’in yaşadığı bir yer olarak anılmakta ve kaplıcanın suları birçok hastalığa iyi gelmektedir.
YALOVA KAĞITHANESİ: İbrahim Müteferrika tarafından kurulmuş olan Kâğıthane, Osmanlı Devletinin ve Türkiye’nin tarihi kimliğinde, en önemli Kâğıthanelerinden biridir.
HERSEKZADE AHMET PAŞA CAMİİ VE KÜLLİYESİ: Altınova’da bulunan iki kubbeli olarak inşa edilmiş olan cami halen hizmet vermektedir. Caminin yanında Hersekzade Ahmet Paşa türbesiyle, çeşme ve hamam kalıntıları da yer almaktadır.
KURŞUNLU HAMAM: Bizans imparatoru olan Jüstinyen tarafından yaptırılmış ve sonradan Abdülhamit tarafından onarılmış olan hamamın üstü kurşunla kaplı olduğundan bu isimle anılmaktadır. Dış cephesinde yer alan Osmanlıca yazılı olan kitabe ise, buraya gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
VALİDE HAMAMI: Bizanslılar döneminde inşa edilen, sonradan Sultan Mecit tarafından onarılmış olan hamamda, sultanın annesinin tedavi görmesinden ötürü, Valide Hamamı olarak anılmıştır. Günümüzde altı kubbesinden üç tanesi halen ayakta olan hamamdaki buhar odasında Osmanlıca mermer bir kitabe bulunmaktadır.
ÜÇKARDEŞLER (ÜÇ AZİZE): Termal kaplıcalar içindeki bu bölge, tarihte bazı kerametleri olan üç kardeşin, Hıristiyanlığı terk etmemeleri yüzünden, Bizans imparatoru tarafından öldürüldükleri ve mezarlarının olduğu bir yerdir.
GÖKÇEDERE: Termal kaplıcaların çok olduğu Gökçedere, içinde otel ve pansiyonların olduğu, doğal ve arkeolojik değerleriyle turizmin oldukça gelişmiş olduğu bir köydür.
SUDÜŞEN ŞELALESİ: Burası termal ilçesi sınırlarında olan, piknik alanları ve manzarasıyla, dinlenebileceğiniz bir yerdir.