Yaşayan en tehlikeli hayvan nedir?
Dünya üzerinde, ölmüş olan insanların yarısı dişi sivrisinek sokması ile öldürülmüştür. Sivrisinekler, bu zamana kadar yapılan araştırmalar ışığında, ölüme sebebiyet veren 200’ün üstünde hastalık taşımakta ve insanlara sokma ile geçirmektedir. Günümüzde, her 15 saniyede bir insanın ölümüne neden olan sivrisinekler, humma ve sıtma gibi bilenen hastalıkların taşıyıcılarıdır.
19.yüzyılın sonuna kadar, sivrisineğin ölümcül ısırıklarından kimsenin haberi yoktu. 1877 yılında Doktor Patrik Manson’ın, fil hastalığının sivrisineklerden geçtiğini kanıtlaması ile araştırmalar başlamış oldu. 1900’lü yılların başında, sıtmanın sivrisineklerden geçtiği anlaşıldı. Dişi sivrisineklerin salyasında, sıtma mikrobu taşıdığı doktor Ranold Ross tarafından dünya’ya ilan edildi. Doktor Ronald Ross, kendi oğluna mikrobu enjekte ederek bunu ispat etmiştir. Fakat merak etmeyin, verilen kininle çocuk tedavi edilmiştir. 1902 yılında doktor Ross, bu çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü almıştır. Bu araştırmalardan sonra elde edilen verilere göre, bilinen ve Dünya üzerinde yaşayan 2500 adet sivrisinek türü vardır. Bunlardan sadece 40 tanesi sıtma bulaştırmaktadır. Yaklaşık 100 tanesi, farklı hastalıklar taşımaktadır. Dişi sivrisinekler, suya bıraktıkları yumurtaları olgunlaştırmak için, insanlardan emdikleri kanı kullanırlar. Olgunlaşan yumurtalar, suyun içinde kabuklarını kırarak dışarıya çıkarlar. Sivrisinekler suda yüzebilen hayvanlar olduğundan, uçmaya başlayıncaya kadar suda yüzerler. Erkek olan sivrisinekler insanları asla sokmazlar, onlar genelde bitkileri sokarlar. Fakat erkek sivrisinekler, dişilerden daha yüksek volümde ses çıkarırlar.
Dişi sivrisinekleri insanlara çeken, vücut sıcaklığı, terleme ve nemdir. Bu nedenle terli insanlar ve hamile kadınlar, daha fazla sivrisinek ısırığına maruz kalırlar. Nemli alanlarda fazla kalmamak ve terlediğinizde hızlıca banyo yapmak, sivrisinek ısırıklarından sizi bir müddet koruyacaktır. Ne mutlu ki ülkemizde, sıtma taşıyan sivrisinekler ile bulaşıcı hastalık taşıyan türler yaşamamaktadır.