Yeni doğan bebeklerde göbek bağı bakımı nasıl yapılmalı?
Yeni doğan bebeklerde göbek bağı bakımının özenli bir şekilde yapılması gerekir. Göbek kordonu gebelik süresince bebeği anne adayına bağlayan, kan dolaşımını ve beslenmesini sağlayan hayat kaynağı olan bir bağdır. Doğumun sonunda göbek bağının kesilmesiyle birlikte bebeğin anneden ayrılması sağlanır. Bu durumda bebeğin solunumunun bağlamasının ardından dolaşım sistemi de annesinden bağımsız çalışmaya başlar.
Göbek kordonunun içinde yer alan damarlar nedeniyle kanamaya müsait olması yüzünden, doğum gerçekleştikten hemen sonra klemp yapılarak kesilir. Takılan klemp göbek bağının kuruyup kendiliğinden düşünceye kadar kesinlikle çıkarılmamalıdır. İlk günlerde şeffaf ve ıslak olan göbek bağı, zamanla kurur ve göbek deliğinin olduğu yerden düşer. Bu göbek bağı ölü bir doku olduğundan, bebeğinizin bakımı sırasında canının yanacağını düşünmeyin. Herhangi bir acı hissetmez. Fakat enfeksiyona karşı mutlaka korunması gerekir. Temiz tutulmalı ve bakımı özenle yapılmalıdır.
Göbek bağı bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Göbek kordonu yeni doğan bebeklerde genellikle bir hafta on gün içinde kendiliğinden kuruyarak düşer. Halk arasındaki yaygın bir inanışa göre göbek bağı geç düşen bebeklerin, evlerinde daha uzun süre kalacağına işaret eder. Buna rağmen bebeğin göbek kordonunun kısa sürede düşmesi, kuruması ve enfeksiyon olmadan düşmesi için gereken bakım özenle yapılmalıdır.
Göbek bakımı bebeğin altı değiştirilirken ve banyo yaptırdıktan sonra, gün içinde 3-4 defa yapılması gerekir.
Göbek bakımı sırasında kurutucu özelliği bulunan antiseptik içeriği bulunan mersol solüsyon kullanılmasında yarar vardır. Mersol solüsyon bir kulak çubuğu yardımıyla göbek kordonunun ciltle birleştiği yere yani uç kısmına sürülmelidir.
Göbek bağı kuruyup düştükten sonra meydana gelen çukur alana 2-3 gün süreyle, her gün 3-4 defa Mersol solüsyon kullanarak bakım yapmanız gerekir. Halk arasında çocukların iyi bir eğitim alması için genellikle göbek bağının arzu edilen bir okulun bahçesine gömülmesi inancı da bulunmaktadır.
Göbek bağı en geç iki hafta içinde düşer. Bu süre içinde göbek bağının kanaması, sulanması, renk değiştirmesi, koku yapması gibi etkiler mutlaka gözlenmelidir. Bunlar enfeksiyon kaptığının bir belirtisi olabilir. Göbek bağında kanama olması ya da enfeksiyon belirtisinin olması halinde, göbek bağı iki hafta geçmesine rağmen düşmemesi ya da göbek bağı düşünce kanama olması gibi durumlarda bebeğinizi mutlaka doktora götürmenizi tavsiye ederiz.