Yumurta ve kolesterol ilişkisi nedir?

yumurtaBazen yumurtanın kolesterol içerdiği söylenerek, kalp damar hastalığı riski taşıdığı ve tüketiminin kısıtlanması hakkında b ilgiler verilmektedir. Ancak doğal gıdalar belirli oranlarda tüketildiğinde, sağlık açısından zararlı olmazlar. Bu besinler canlıların ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahiptir. Her canlı yumurtadan gelişmekte ve içeriğinde canlının genetik programı bulunmaktadır. Erkeğin spermiyle birleştiğinde yavru oluşmaktadır. Yavrunun gelişmesini sağlayacak her şey yumurtanın içinde bulunmaktadır. Yumurtanın içeriği mineral ve vitamin açısından zengindir. Kişilere doygunluk hissi verir ve kalori değeri düşük olduğu için, kilo sorunu olanların diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir.

Yumurtanın içeriği ve besleyici değeri

Kolesterol yumurtanın sarısında bulunmaktadır. Yumurtanın içinde kolesterolün olması yapısından kaynaklanır. Çünkü kolesterol hayati önem taşıyan bir maddedir. Bu madde yavruların gelişimi için bulunmalıdır. Çocukların tüketmesi gereken tüm amino asitleri yapısında bulundurduğundan, aynı anne sütü değerinde bir besindir. Normal boydaki bir yumurtanın besleyiciliği;  40 gram yağlı sığır eti ya da 100 gram yağlı süte eşdeğerdir. Tek bir yumurta yetişkin bir kişide günlük protein ihtiyacının onda birini karşılayabilir. Yani üç tane yumurta, bir yetişkinin günlük protein ihtiyacını karşılar.

Yumurtanın proteini, sarısına ve akına yaklaşık olarak eşit miktarda dağılmıştır. Yumurtanın içinde C vitamini haricinde, yağda ve suda eriyen tüm vitaminler bulunmaktadır. Yumurta öyle değerli bir besin maddesidir ki, yapısına giren maddeler eksik olsa yumurta üretimi durur. Bu besin aynı zamanda dışarıdan müdahele edilemeyen, içine katkı maddesi katılamayan tek besin maddesidir.

Yumurta sindirimi kolay, tüketildikten en fazla iki üç saat sonra mideyi terk eder ve vücuda yarar hale gelir. Üstelik çok az bir bölümü dışkıyla atılır. Bu besin maddesi zayıf ve şişman kişilerle, nekahat döneminde olan hastaların diyetlerinde çok önemlidir.

Yumurta aynı zamanda yemeklerin lezzetini ve besin değerlerini yükseltir. Ayrıca gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları ile pek çok sindirim sistemi hastalığına, şeker hastalığı, gut hastalığı, demir eksikliği ve anemi gibi hastalıklar içinde oldukça yararlı bir besindir. Yanığı olan kişilere günde iki yumurta yedirilirse, yanıklarının hızla iyileştiği görülebilir. Anne sütünü yeteri kadar alamayan bebekler için üçüncü aydan itibaren katı yumurta sarısının verilmesiyle, çocuk gelişiminde gerekli olan kolesterol, besinlerle mutlaka dışarıdan alınması gerekli olan ve proteinlerin yapı taşları olan temel amino asitler, demir ve fosfor gibi maddelerde yumurtadan elde edilebilir. Çocuklar hızlı büyüdüklerinden daha fazla kolesterole gereksinim duyarlar. Bu yüzden gelişme çağında kolesterolün karşılanması için, yumurta tüketmeleri gerekir.

Bir Cevap Yazın