Yurtdışında üniversite eğitimi nasıl alınır?
Kişiler eğitim hayatından sonra işsizlik sorunu ile boğuşmak istemedikleri için, üniversite eğitimlerini olabildiğince donanımlı almak isterler. Bu yüzden yurtdışı eğitim almak isteyen kişilerin sayısı oldukça fazladır. İyi bir özgeçmiş sahibi olmak için, yabancı eğitim ve yabancı dil oldukça avantajdır. Yurtdışı eğitimi almış olarak iş başvurusu yapan adaylar, bu avantajlar sayesinde, rakiplerini kolayca eleyebiliyor. Günümüzde yurtdışı bağlantılı şirketlerin git gide artması ve ticaret kollarının genişlemesi sebepleriyle, İşverenler eleman seçerken, pratik ve akıcı İngilizce konuşabilen kişiler yönünden tercihlerini gerçekleştiriyor.
Türkiye’de üniversiteye giremeyen ya da asıl istediği bölüme yerleşemeyen ve yahut direk yabancı devlette eğitim almak ve yaşamak isteyenlerin ilk yapması gereken, yurtdışı üniversite anlaşmalı merkezler ve danışmanlık şirketlerini araştırmak olmalıdır. Bu şirketlerle, okul eğitiminin yanı sıra yaz okulu gibi kısa dönem eğitimler için de görüşebilirsiniz. Danışmanlık şirketlerinin size sunduğu ülkelerdeki üniversiteleri, en kolay internetten araştırabilirsiniz. Okulların web adreslerinden giriş yaparak, okulun resimlerini,kampüsleri,yatakhanelerini, kütüphanelerini, şehirdeki konumlarını net bir şekilde görebilir, kıyaslayabilir ve net bir fikir elde edebilirsiniz.
Yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlardan bazıları, üniversitelerin YÖK denkliğine sahip olup olmadığı iyi araştırılmalıdır. Ayrıca uluslararası geçerliliği olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer üniversite eğitimiyle birlikte, bir iş yerinde de aynı zamanda çalışmak istiyorsanız, öğrencilere tanınan çalışma izinlerini sağlayıp, sağlamadıkları hakkında da bilgi edinmeniz gerekir.
Bu üniversiteler öğrenci kabul ederken, ilk önce öğrencilerini İngilizce yeterlilik sınavına tabi tutarlar. Bu sınavlardan bazıları TOEFL ve IELTS gibi merkezi sistemle yapılan sınavlardır. Bazı ülkelerde ise sınavsız kayıt sistemiyle öğrenci kabul edebilmektedir.
Yurtdışında eğitim tamamlayacak kişilerin düşünmeleri gereken diğer hususlar, tabi ki barınma ve yatacak durumlarıdır. Bunlar içinde çeşitli seçenekler mevcuttur. İsteyen öğrenciler kampüste kalabilirken, dilerseniz yabancı aile yanına yerleşebilirsiniz. Bu aileleri danışmanlık şirketleri sizin okul bağlantılarınızı gerçekleştirirken ayarlamaktadır. Dilerseniz tabi ki ev de kiralayabilirsiniz. Bu sizin yurt dışında eğitim almak için, ne kadar bütçe gözden çıkardığınıza bağlıdır.
Bazı ülkeler, çalışmak isteyen öğrencilere, yerleşke dışında çalışma izni imkânı da sunmaktadır. Bu ülkelerden biri kanadadır. Kanada, yabancı öğrenci teşviki için oldukça çaba sarf etmektedir. Hatta bazı kanunlarla da çalışma hakkını desteklemektedir. Her eyalette farklı yönetim tarzları ve teşvikleri olduğu için, kariyer hedefinizi doğru belirlemeli ve bu yöne doğru uygun olacak ülkelerde eğitim imkânlarını öğrenmelisiniz. Sahip olmak istediğiniz mesleğe uygun üniversite programlarına gitmek, kariyerinizi gerçekleştirmek için en doğru yol olacaktır.