Yüz dolgusu nasıl yapılır?
Yüzdeki kırışıklıkları azaltmak için değişik dolgu maddelerinden yararlanılır. Cilde dolgu maddesi enjekte edilip, bununla kırışıklık tedavisi yapılmış olur. Bu uygulama özellikle cerrahi yolla kırışıklıklarından kurtulmayı istemeyenlerde yani ameliyat olmaktan çekinen kişilerde başarıyla uygulanır. Dolgu enjeksiyonları cildin güzelleştirilmesi için en çok tercih edilen estetik uygulamalardandır. Zamanla ciltte kolajen ve elastik liflerde yıpranma meydana gelir. Bununla ciltte hyalüronik asit oranı azalır. Bazı alanlarda hacimsel kayıplar bile oluşur. Böylece ciltte kırışıklık ve çöküklüğün etkisi gözle görülecek seviyede artar. Yaşın ilerlemesiyle ve çevresel etkenler yüzünden yaşlanma etkisi hızlanır. Cildin her alanında farklı çözümlerle, genellikle hyalüronik asit içerikli maddeler bunları gidermek için kullanılmaktadır. Daha çok yüz bölgesinde tercih edilir. Ciltteki kırışıklık, yaşlanma, yüz bölgesindeki bozulmalar dolguyla giderilir ve cilt canlandırılır. Cilde enjekte edilen dolgu maddesi, en alt tabakasına kadar inerek destek verir, kırışıkların içi doldurulur ve dışarıdan görünmemelerini sağlar. Bunu yaptıran kişiler çevresindekilerin bunu yaptırdıklarını hiç anlamadıklarını ve daha genç görüldüklerini söylerler.
Dolgu tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Kişilerin yaşının ilerlemesiyle birlikte özellikle yanaklarda belirgin oranda hacim kaybı olur ve bu kişinin dışarıdan yorgun görünmesine neden olur. Dolgu tedavisi sayesinde elmacık kemikleri yüzde daha belirgin hale getirilip belirginleştirilir ya da gerekirse küçültülür.
Yüzde dolgu tedavisi kolay ve zahmetsizce yapılır. Uzman bir doktor kişinin yüzünü inceleyerek, hangi bölgelerin doldurulacağına karar verir. Bu bölgeler anestezik krem ya da diş doktorlarının kullandığı anestezi ürünleri kullanılarak uyuşturulur. Bölgeye çok ince iğneler kullanılarak yeterince dolgu maddesi enjekte edilir ve bu alanlarda dolgunluk sağlanır. Bu işlemden sonra birkaç gün süreyle oluşan şişkinlik, rahatsızlık vermeden iyileşir. Bu işlemin yenilenmesi daha kalıcı etki yapar.
Yüzde dolgu hangi alanlara yapılır?
- Üst yanaklar ve gözyaşı oluğuna
- Dudak kenarındaki çizgilere
- Alın bölgesinde oluşan kırışıklara
- Burun ve çenedeki kırışıklıklar ve çukur alanlara
- Alt çenedeki çizgilere
- Kaşlara hacim verilmesi için
- Yüzdeki yara izlerinde
Dolgu tedavisi neden yapılmaktadır?
Dolgu tedavisinin yapılması dudakları daha dolgun göstermek, yanakları daha belirgin hale getirmek, burunda çöküntülerin azalmasını sağlamak, gözaltlarını çökük görünümden kurtarmak için tercih edilir. Dolgu sayesinde sorunların tedavi edilmesi mümkün olur. Bazı kişilerde farklı etkenlerden cilt altında doku kayıpları oluşabilir. Bazen yerçekiminden ya da çevresel etkenler yüzünden bazı kişilerde güneşin etkilerinden, bazen de yaşın etkisiyle ciltte sarkma ve kırışıklıklar oluşur. Bunları gidermek, kişilerin daha güzel bir görünüme kavuşmasını sağlamak ve cildin dolgun görünüm kazanması için, cilt altına dolgu maddesi enjekte edilir ve ciltte daha güzel bir görünüm sağlanır. Bununla kişiler daha genç görünür ve daha alımlı hale gelir.
Dolgu maddeleri nelerdir?
Dolgu tedavisi sırasında en fazla kullanılan malzemelerden birisi hyalüronik asittir. Yaş ilerledikçe ciltte bulunan hyalüronik asit azaldığı için, kırışıklıkların önlenmesinde içeriğinde hyalüronik asit bulunan dolgu maddesi kullanılır. Ayrıca özel dolgu maddelerin haricinde, kişinin kendi yağı kullanılarak cilde dolgu enjekte edilebilir. Geçici ve kalıcı özelliğe sahip olan dolgu maddeleri bulunmaktadır. Kalıcı olan dolgu tedavisinde silikon kullanılmaktadır. Bu dolgular tek seferde uygulanır ve kalıcı etki gösterir. Geçici olan dolgu maddeleri ise belli aralıklarla tekrarlanarak uygulanır. Ancak geçici uygulanan dolgu maddeleri daha avantajlı olabilir. Bunun nedeni belirli aralıklarla ciltte değişikliklerin yapılması mümkün olmasıdır. Doğal şekilde bulunabilen bir madde olan hyalüronik asit canlıların cilt, eklem, kıkırdak ve göz yapılarında bulunur. Hyalüronik asit içeriği dışında kalsiyum apatit içerikli olanlar, kallojen içerikler ve polilaktik asit içerikli olan dolgu maddeleri de bulunmaktadır.
Dolgu maddeleri nerelerde kullanılmaktadır?
Dolgu maddelerinin kullanım yerleri alındaki çizgiler, burun ve dudak oluğu, aknelerden oluşan izler, dudakların dolgun hale getirilmesi, göz çevresinde meydana gelen kaz ayakları, el sırtları, gözaltı çukurunda ve burundaki asimetrilerde, ağız kenarlarındaki çukurlarda, kazalar nedeniyle oluşan deformitelerde, yanak ve çene gamzeleri için sıkça kullanılır. Dolgu maddeleri cerrahi işlem yapılmadan kırışıklık tedavisi yapılmasına ve daha genç bir görünüm elde edilmesine neden olur.
- Göz çevresindeki kaz ayaklarında botoks yapılması yetersiz olursa, dolgu tedavisi uygulanır.
- Gözaltı çukurlarının daha genç bir görünüm sağlaması için dolgu uygulanır. Bununla biraz sarkmış olan yanaklarda, hafifçe yukarıya kaldırılır.
- El sırtındaki incelmiş kemik ve tendonların belirginleştirilmesi için dolgu yapılır.
- Dudaklar, dudak kenarları ve buradaki kırışıklıklara yapılan dolgu tedavisi estetik bir görünüm sağlar.