Yüz germe ameliyatı nasıl yapılır?
Yüz germe ameliyatı yüzde ve boyunda olan gözle görülebilen yaşlanma etkilerini cerrahi yolla düzeltmek amacıyla yapılır. Tıpta ritidektomi olarak tanımlanan ameliyat, hastanın gençleşmesi için yüzün farklı bölgelerine yapılan operasyonların hepsini içerir.
Yüz germe ameliyatıyla yaşlanma etkilerinin giderilmesi hangi bölgelerde uygulanır?
- Yüzün orta kısmında olan sarkmalar
- Alt göz kapakları altında oluşmuş derin kırışıklıklar
- Burundan ağız köşesine doğru inen derin çizgiler
- Yüz bölgesinde sarkmış veya yer değiştirmiş olan yağlar
- Yüzün alt kısmında oluşmuş olan kas elastikiyeti nedeniyle gerdan görünümünün düzeltilmesi
Bu yerlerde oluşan yaşlanma etkileri yapılacak bir dizi operasyonla düzeltilip, hastaların daha genç görünüme sahip olması sağlanır. Uygulanan ameliyata katkı sağlayabilecek diğer uygulamalar ise, yüz implantı, yüzde cildin rengini ve yapısını iyileştiren çalışmalar, enjeksiyon ile kırışıklığın azaltılması, yüz yapısını yeniden şekillendirmek için doku takviyesi olabilir.
Yüz germe ameliyatı hangi durumları düzeltemez?
Uygulanan ameliyat onarıcı bir özelliğe sahip olduğu için, yüzün temel görünümünü değiştirmez. Bu ameliyat yalnız cerrahi olarak uygulanabilir. Ayrıca yaşlanma sürecini etkilemeyecek olan bir ameliyattır. Cerrahi olmadan yapılan işlemler sadece yaşlanma sürecini yavaşlatmak için kullanılır ve yüz germe ameliyatına katkı sağlayabilir.
Yüz germe ameliyatı herkes için uygun mu?
Bu ameliyat yapılan diğer estetik operasyonlar gibi kişisel uygulana bir ameliyattır. Başka insanların istekleri doğrultusunda yapılmaz. Hasta yüz germe ameliyatı olmayı kendi istemelidir. Bu ameliyatı olmak isteyen hastanın fiziksel olarak sağlıklı olması, ameliyatın sonucundan gerçekçi beklentisinin bulunması gerekir. Ameliyatı olmak isteyenler daha önce bir sağlık kontrolünden geçmeli ve gereken tahlilleri yaptırmalıdır. Kullandığı ilaçlar denetlenmeli ve kullanılması gereken ilaçlar belirlenmelidir. Kanama riskini arttıran aspirin, bitkisel içerikli ilaçlar ve antienflamatuar ilaçların kullanımının daha önceden kesilmelidir. Hastalar her yönden hazırlıklı olarak ameliyata girmelidir. Gerekli koşulları sağlamış olan hastalara yüz germe ameliyatı uygulanabilir. Ameliyatın yapılabilmesi için önce hastaya uygulanan anestezi ve damar içinden uygulanan sakinleştiriciler belirlenmelidir.
Yüz germe ameliyatı nasıl uygulanır?
Yüz bölgesinde hastanın istediği değişime göre geleneksel yüz germe yöntemi, boyun germe ya da sınırlı kesiyle yüz germe işlemi uygulanabilir. Geleneksel yöntemde yapılacak yüz germe işlemlerinde yapılacak kesiler genellikle şakak bölgesindeki saç çizgisinden başlar. Kulak etrafından dolanarak kafatasının alt kısmında sona erer. Yüz bölgesi, gerdan veya boyunda bulunan yağlar yeni baştan şekillendirilebilir ya da dağıtılır. Bu aşamada çoğunlukla derin yüz katları ve kaslar gerilir. Deri yeniden kaplanıp, fazla olan deri atılır. Boyundaki yaşlanma etkilerinin giderilmesi için çene altı kısmında yeni bir kesi açılabilir. Yapılan kesiler dikişle veya cilt yapıştırıcıları ile kapatılır. Bazı ameliyatlar sırasında şakak bölgesinde daha kısa kesiler açılabilir. Bu kesiler kulak çevresinden ve alt göz kapaklarından devam ederek üst dudak altına gider. Gevşemiş boyun derisi, sarkmış gerdan ve çene altında yağ birikimi varsa boyun germe ile düzeltilir. Bu işlem sırasında kesi kulağın ön kısmında başlar, kulağı çevreleyecek biçimde kafatasının alt kısmında sona erer. Ameliyat sonrasında iyileşmiş olan kesiler saç hattına, yüz ve kulağın kıvrımlarının içine rahatça gizlenir. Yüz germe ameliyatından sonra yapılan işlemlerin neticeleri şişlikler gidince ve izler çekildiğinde gözle görülür biçimde ortaya çıkar. Yapılan ameliyat hastaların kendini mutlu hissetmesini ve özgüveninin artmasını sağlar.
Yüz germe ameliyatının riskleri ve güvenilirliği nedir?
Bu ameliyat kişisel olarak bir işlem olduğundan, hastaların ameliyatın faydasını, amaçlarına hizmet edip edemeyeceğini, risklerini ve komplikasyonlarını öğrenmeleri gerekir. Bunu ameliyat tan önce doktoruyla birlikte değerlendirmeleri gerekir. Kanamaları, enfeksiyon oluşumunu, sıvı toplanmasını, yağ dokusunun ölmesini, anestezinin etkilerini ve ameliyatın sonucunu mutlaka değerlendirmelidir.