Zekanızı nasıl geliştirebilirsiniz?
Eğer çok unutkan olduğunuzu veya zekanızın size yetmediğini düşünüyorsanız, yapmanız gereken zeka takviyesi için daha çok çalışmak. İnsanlar zekanın geliştirilemez veya doğuştan gelen bir şey olduğunu sanırlar. Evet, herkesin zekası doğduğundan birbirinden farklıdır. Yetişme tarzı de insanların zeka farklılıklarının ortaya çıkmasını sağlar. Siz de zekanızı geliştirmek için çalışabilir, kariyerinizde veya planlarınızda başarılı olmak için daha çok gayret gösterebilirsiniz. Aslında planlı bir şekilde çalışmak ve okumak, zekanın gelişmesine yol açan en önemli sebeplerden birisi. Ama yinede zekanın gelişmesine dair birkaç ipucu verelim.
- Burundan nefes almak beyinin direk olarak oksijenle buluşmasına ve beyindeki hücrelerin bundan olumlu bir şekilde etkilenmesine neden olur. Buda öğrenmeyi ve bilgi sahibi olmayı daha çabuk kılar. Ne kadar bilgili olursanız, zekanızın o kadar parlak olacağını da unutmayın.
- Günlük yazmıyorsanız, zarardasınız. Bütün dahiler günlük yazarlar. Bunun sebebi, günlüğün yaşanmış olayları beyinde yeniden değerlendirmeye imkan sağlaması, dolayısıyla düşünme ve dikkati toplamayı mümkün hale getirmesidir. Bunun beyine çok büyük faydaları vardır.
- Bilgili olmaya çalışın. Hangi alanla ilgiliyseniz, o alanla alakalı makale ve kitaplar okuyun. Bunları not edin. Notlarınızı sürekli tekrar edin. Bunun yanında insan ilişkileriyle alakalı makaleler okuyun. Kişisel gelişim, iletişim, sosyoloji gibi alanlarda da en azından biraz bilginiz olsun.
- Hızlı okuma tekniklerini öğrenmeye çalışın. Böylece daha çok okuyabilir, zamanı daha iyi değerlendirebilirsiniz.
- Kahvaltı yapmaktan asla vazgeçmeyin. Kahvaltılar hem gününüzün sağlıklı bir şekilde olmasını sağlar, hem de vücut dengesinin en düzenleyici öğünüdür. Beyinin öğrenme işlevini gerçekleştirmesi için kahvaltıya ihtiyacı var.
- Duygusal ve ruhsal zekanızı da geliştirin. Zekanın bir üst mevkisi olan duygusal zeka sayesinde, çözülemeyecek sorunlarla da mücadele yöntemini halletmiş olursunuz. Bu konuda daha fazla bilgi için Muhammed Bozdağ’ın Ruhsal zeka kitabını okuyabilirsiniz.
- Egzersiz yapın. Haftada bir yürüyüş yapmanızda bile fayda var. Eğer oturarak iş yapıyorsanız, egzersizi asla ihmal etmeyin.
- Beyinin en iyi öğrenme zamanı işe başladığınız ilk ve son zamanlardır. Bu nedenle öğrenme işlemlerinizi molalarla yapın. 40 dakikada veya 30 dakikada bir mola vermeniz bu nedenle iyidir.
Sitemizde bulunan 30 sorulu IQ testi ile kendinize zeka testi uygulayabilirsiniz.Buraya tıklayarak teste başlayın.