Zencefil hangi dozlarda kullanılmalıdır?
Zencefil tropikal iklimlerde yetişen, zencefilgiller ailesinin mensubu olan şifalı bir bitkidir. Yumru bir kökü bulunan bitkinin kökü, toprağın 15-25 cm altına kadar iner. Ülkemizdeki iklim koşulları zencefilin yetişmesine müsait değildir. Çin’de, Arabistan, Hindistan ve Asya’da bol miktarda zencefil yetişir. Dünya mutfaklarında kök olarak kullanılan bitki, çöreklerin içinde, turşu ve reçellerde, gazoz ve şarapların imalatında kullanılır. Kökler öğütülerek, baharat şeklinde kullanılmaktadır. Zencefilin içeriğinde protein, nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, C ve B vitaminleri bulunur. Bitkinin köklerinin üstünde iç içe geçen halkalar bulunur. Üst bölümleri çiçekli olan bitkinin, beyaz, sarımtırak ve yeşilimsi çiçekleri vardır. Nadir olarak, pembe çiçekleri de olan zencefil bulunur.
Zencefil bitkisinin faydaları nelerdir?
- Soğuk algınlıklarının tedavi edilmesi için fayda sağlar.
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Midede sindirimi son derece kolay olduğu için, kullananlar açısından gaz söktürücü ve sindirimi rahatlatıcı etkisi bulunur. Hazımsızlık ve mide ağrılarına karşı çok etkilidir.
- Kalbin rahat çalışmasını sağlayıcı özelliği ile dikkat çeken şifalı bir bitkidir. Kalp ritminin düzenlenmesi gereken kişilerin tüketmesi önerilir. Kalp kaslarını kuvvetlendirici olduğu yönünde yapılan araştırmalardan olumlu sonuçlar alınmıştır.
- Kan damarlarını açar.
- Antiseptik özelliği olması nedeniyle, kanın temizlenmesine katkıda bulunacak bir bitkidir.
- Romatizmal ağrıların giderilmesi için kullanılır.
- Baş ağrılarını giderir ve uyku düzenini sağlar.
- Kanda olan kolesterol düzeyini düşürmekte etkili olur.
- Yolculuklarda ağıza alınacak zencefil, araç tutmalarını önler.
- Mide bulantılarını özellikle gebelikte ve ameliyattan sonra narkozdan dolayı oluşan bulantıları kesmek için kullanılır.
- Kanser hastalıkları için alternatif tedavi yöntemleri arasında yer alır.
- Enfeksiyondan kaynaklanan vücutta olan ateşi doğal yollardan düşürmekte etkilidir.
Zencefil bitkisinin kullanım dozları nedir?
Yetişkin olan 70 kg ağırlığındaki bir insanın günlük zencefil tüketimi 4 gr kadar olmalı. 2 yaşından daha küçük çocuklarda kullanılmaması gerekir. Alınan miktarlar gün içine bölünüp tüketilmelidir. Dozun aşılması halinde, göğüs yanması şikâyetleri yaşanır. Şifa olması açısından, toz olarak direkt alındığı gibi, balla karıştırılarak ta alınır. Taze olarak tüketildiği zaman, çayın içine koyarak bekletilebilir. Yemeklerin içinde, tatlılarda ve pastalarda tüketimi uygun olur. Bitkiyi taze alıp kendinizin evde öğütmesi daha uygun olacaktır. Bu sayede güvenerek tüketilecek bir karışıma sahip olursunuz. Kan sulandırıcı ilaç alanlar, ülser ve safra taşı olanların zencefili tüketmemesi önerilir.