Zencefil turşusu nasıl yapılır?
Zencefil turşusu artık yemeklerde insanların severek tükettiği bir turşu türü haline gelmiştir. Hem lezzetiyle, hem de birçok faydasıyla sofralarda yer bulan turşunun yapımı da oldukça basittir. Bu turşuyu evlerinizde sizde yapabilirsiniz. Hazırladığınız turşuyu kış aylarında tüketmek için bile saklayabilirsiniz. Dünya mutfaklarında genellikle restoranlarda suşi denilen balık yemeğinin yanında sunulan bu turşuyu ülkemizde çoğu yemeğin yanında atıştırmalık sunulmaktadır. Yani farklı bölgelerde farklı şekillerde tüketilen bu turşuyu ısrarla denemeniz tavsiye ederiz. Bu turşunun yapımı sırasında genellikle pirinç sirkesi kullanılır. Bu yüzden insanlar turşuyu yaparken bu sirkeyi kullandıklarında biraz tereddütle yaklaşırlar. Çünkü pirinç sirkesi içinde birçok katkı maddesi bulunur. İsterseniz sizler turşunuzu elma sirkesi ya da üzüm sirkesiyle yapabilirsiniz. En fazla tavsiye edilen sirke elma sirkesidir. Diğer turşulara göre zencefil turşusunun yapılışı çok daha kolaydır. Çünkü mutfağımızda yapılan turşular, tüketilmeden önce birkaç hafta süreyle bekletilir. Bu turşunun yapımında ise, tam tersine bekletmeye gerek duyulmaz. Şimdi bu lezzetli zencefil turşusunu birlikte hazırlamaya başlayabiliriz. Bu kadar faydalı olan zencefilin yararlarından turşuyla da faydalanın.
Zencefil turşusu için gerekli malzemeler
- Bir miktar taze kök zencefil, taze olmasını ısrarla öneriyoruz. Çünkü bu direk olarak turşunun lezzetini ve son kullanma tarihini etkileyecektir.
- Biraz tuz ve toz şeker
- 1 su bardağı limonsuyu ya da limon ile bir bardak su,
- 3 çay bardağı tercihe göre elma ya da pirinç sirkesi
Zencefil turşusu yapımı
Öncelikle turşunun yapımındaki işlemlerde hijyen kurallarını uygulamalısınız. Hazırlığa derin bir tencere içine limon suyunu koyun. Üstüne de bir su bardağı suyu ilave edin. Bu karışımın içine zencefil kökünün kabuklarını soyup atın. Daha sonrada tercihinize göre zencefilleri küçük parçalar halinde ve ince şekilde doğrayın. Bu aşama çok önemlidir. Aynı patates kızartması yaptığınızda olduğu gibi fazla kalın doğranmış zencefiller turşuda tam olarak yumuşamayacağından, lezzetini tam elde edemezsiniz.
Bu aşamadan sonra malzemelerin içinde olan toz şeker ve tuzla parça zencefilleri karıştırın ve bunları iyice ovun. Bu sayede zencefiller iyice yumuşayacaktır. Bu işlemden sonra birkaç saat bekleterek, zencefillerin suyunu iyice süzün.
Bir taraftan da bu aşamada beklerken sirke ile birlikte şekerli suyu birlikte kaynatın. Bir litrelik kavanozun içine koyduğunuz süzülen zencefilin üstüne kaynattığınız elma sirkesi, su ve şeker karışımını dökün. Bundan sonra bir süre turşuyu bekletin. Zencefil turşusu iyice ılındıktan sonra uygun şekilde saklama koşullarını yaratarak buzdolabına koyun. Diğer turşuları yaptığınızda birkaç hafta beklettiğiniz halde, bu turşuyu bekletmeniz gerekmiyor. Sadece 3-4 gün süreyle turşunun kapağını açmayın yeter. Daha sonra zencefil turşusunu rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bu hazırladığınız turşu hem oldukça lezzetli hem de oldukça yararlıdır. Yemeklerin yanında iyi bir alternatif bir yiyecek olacak ve sofranızda sizlere eşlik edecektir.