Zona nedir?
Vücudun genellikle tek tarafında deride su toplama, kabartı ve kaşınmaya bağlı olarak görülen açık yaralar şeklinde gelişen Zona Hastalığı, kuşak hastalığı ya da gece yanığı gibi isimlerle de anılmaktadır. Tıbbi literatürde Herpes Zoster şeklinde isimlendirilen hastalığın temelinde, vücuda giren Varissella Zoster isimli virüsün yer aldığı fark edilmiştir. Daha önce Su Çiçeği geçiren kişilerde sonraki yıllarda görülen bir hastalık olan Zona, Su Çiçeği geçirilmesi esnasında sinir hücrelerine yerleşen Varisella Zoster virüsünün seneler sonrasında aktif hale geçmesiyle ortaya çıkar. Zona ile ilgili yapılan çalışmalarda Su Çiçeği geçirmemiş kişilerde hastalığın ortaya çıkmadığını saptayan bilim adamları, araştırmalarını bu doğrultuda yönlendirmiş ve sonuç olarak da Su Çiçeği geçirirken bedene giren bu virüsün uzun seneler boyunca pasif kalabildiğini fark etmiştir. Aradan seneler geçmesine ve geçen bu uzun yıllar boyunca pasif konumda kalmasına karşın virüs aniden aktif hale geçmekte, sonuç olarak da Zona belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflıklarda ya da çok çeşitli nedenlerden kaynaklanan bozukluklarda aktif hale gelen Varisella Zoster virüsü, seneler boyunca pasif konumda yaşadığı hücrelerden ayrılmaktadır. Bağışıklık sistemi tarafından baskılanan ve seneler boyunca herhangi bir sağlık problemine sebebiyet vermeden pasif olarak kalan virüs, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve diğer bazı nedenlerden ötürü aktive olarak sinir bölgesine ilerler. Aksonlar boyunca ilerleyen Varisella Zoster virüsünün burada yerleşerek deride viral yani virüs kaynaklı pek çok soruna neden olması, Zona Hastalığının da hızlı bir biçimde gelişmesini sağlar. Zona sebebiyle deri yüzeyinde ortaya çıkan sorunlar kişiden kişiye değiştiği gibi, viral problemlerin şiddeti ve devam süresi de değişkendir.
Zona sebebiyle cilt yüzeyinde oluşan kabartılar bazı hastalarda birkaç hafta gibi bir süre içinde ortadan kalkarak uzun süre boyunca tekrarlamasa da, bazı hastalarda cilt problemleri daha uzun sürebilir ve sorun kısa süre içinde tekrarlayabilir. Zona hastalığı tek başına bulaşıcı bir rahatsızlık olmamasına karşın hastanın bir başkasına Su Çiçeği bulaştırması söz konusu olabilir. Stres, kanser tedavisi, ışın tedavileri, yorgunluk, uykusuzluk, üzüntü, zehirlenme ve beslenme bozukluğu gibi unsurlar seneler boyunca baskı altında tutulan virüsün aktif hale geçerek Zona rahatsızlığını tetiklemesine sebep olabilir. Yapılan araştırmalar Zona Hastalığının kişiden kişiye pek çok farklı belirtisi olabileceğini ortaya koymuş olsa da genel olarak hastalarda; deride kabuklanma, şiddetli kaşıntı, cilt yüzeyinde renk değişimi, şiddetli ağrı, deri yüzeyinde yanma, kızarıklık ve kabarmalar, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gibi sorunlar görüldüğü söylenebilir. Şüphesiz kesin bilgi için uzman bir doktora danışmak en doğru hareket olacaktır.